Etkinlikler

Matematik Günü İstanbul 2024 yılında Matematik Günü Sahnesi, Matematik Günü Atölyeleri, Matematik Günü Sergisi ve sosyal alan etkinlikleri ile dolu dolu bir programa sahip. Matematik Günü Sahnesi popüler matematik konuşmalarının ve Türkiye'de Matematik Girişimleri panelinin dinleyicilerini konuk edecek. Gün boyu devam edecek olan Matematik Günü Atölyeleri ile birlikte matematik yapma deneyimi yaşarken Matematik Günü Sergisi'nde matematik ve sanat ilişkisini yorumluyor olacağız. Sosyal alanda matematik kitapları hakkında konuşurken geleneksel matematik günü yapbozunu tamamlamaya çalışacağız.

  • SAHNE
  • ATÖLYELER
  • SERGİLER
  • SOSYAL
  • DAVETLİLER
SAHNE

Mert Çağlar

🕙︎ 10.00

Matematikle Oyna


Tınaz Ekim

🕙︎ 11.30

Oyunlarla Çizge Kuramı

Doğada neredeyse tüm hayvanlar oyun oynar. Oyunla hem fiziksel hem de duygusal becerilerini gelişir, hayata hazırlanırlar. Çocuklar da oyun oynayarak hem kendilerini keşfeder ve geliştirir, hem de dünyayı tanırlar. Peki yetişkinler? Meraklı yetişkinler için de oyunlar ve bulmacalar, doğru soruların peşinden gidip yeni keşifler yapmaya vesile olmuştur. Bu konuşmada basit oyunlardan yola çıkarak çizge kuramının temellerinin nasıl atıldığını göreceğiz. Çizge kuramındaki çeşitli oyun ve bulmacaların önemli günlük hayat problemleri ile bağlantılarını irdeleyeceğiz.

Soner Sezgin

🕙︎ 11.30

Her Şeyin Teorisi: Olasılık

Her Şeyin Teorisi Olasılık başlıklı konuşmada hedef kitlesi olarak lise ve ortaokul düzeyindeki öğrencilere olasılık kavramı, günlük hayatta karşılaşılan olasılık problemleri, matematiksel olarak olasılığın ne demek olduğu ve içerisinde barındırdığı kurallar açıklanacak. Birkaç matematiksel olasılık problemi çözülecek ve bu sayede olasılık kavramı daha anlaşılır hale getirilecektir.


Özer Öztürk

🕙︎ 13.45

Matematik, yaratıcılık ve oyun

Oyunların matematik, yaratıcılık ve matematiksel yaratıcılıkla ilişkisi üzerine konuştuktan sonra matematik eğitiminde oyunlar konusuna odaklanacağız. Çocukların özellikle sosyal duygusal becerilerini ve matematiksel yaratıcılıklarını geliştirmek amacıyla tasarladığımız bazı oyunların okul ve okul dışı öğrenme süreçlerindeki uygulanışlarından son beş senede edindiğimiz deneyimi paylaşacağız. Çocukların, ailelerinin, öğretmenlerinin tutumlarını, geri bildirimlerini ve kendi gözlemlerimizi aktaracağız.

Vural Aksankur

🕙︎ 13.45

Matematik Tarihi Ve Gelişimi

Bu konuşmada, Matematik kavramının tarihi gelişimine odaklanarak, matematiğin soyut mu yoksa somut mu olduğu sorunsalını ele alacağız. Ayrıca, günümüzde matematiğin diğer bilimlerle olan ilişkisini inceleyerek, matematiğin bireyin gelişimine nasıl katkı sağladığını tartışacağız.

🕙︎ 15.30

Panel: Türkiye'de Matematik Eğitimi

Moderatör

Doç.Dr.Emre Ev Çimen

Panelist

Doç.Dr.Elif Bahadır

Panelist

Doç.Dr.Serkan Özel

Panelist

Arş.Gör.Dr. Emine Gülen Ulusoy

Moderatörlüğünü Emre Ev Çimen'in yapacağı Türkiye'de Matematik Eğitimi konulu panelde konuklarımız Elif Bahadır, Emine Gülen Ulusoy ve Serkan Özel olacak. Panelimizde Türkiye'de matematik eğitimi alanında yapılan gelişmeler, eğitim sistemini etkili hale getirmenin yolları ve yeniliklere adım atma üzerine konuşacağız.

ATÖLYELER
SİHİRLİ KARELER

Sihirli Kareler, içine 1'den n'ye kadar sayıların yazıldığı nxn tipinde, her sütun, satır ve köşegenlerinin toplamı eşit olan karelerdir. Kaplumbağa kabuğundaki şekilden yola çıkarak Çin'de keşfedilen ve günümüze kadar gelen sihirli kareleri çözmenin birçok yöntemi bulunmaktadır. Bu atölyede bu yöntemlerden yola çıkıp "Bir sihirli kare nasıl yapılır?" sorusunu tartışarak sihirli kare yapmanın yollarını inceleyeceğiz.

HİLBERT'İN OTEL PARADOKSU

Sonsuz odalı ve her odası dolu olan bir otel düşünün, yeni bir müşteri gelirse bu müşteriyi otele nasıl yerleştirebiliriz? Bu sorudan hareketle sonsuz kavramı üzerine düşüneceğiz.

ŞAŞIRTICI OLASILIK DURUMLARI

x kişinin bulunduğu bir toplulukta en az ikisinin doğum gününün ya da rakamlardan oluşan 4 haneli şifrelerinin aynı olma olasılığını düşündünüz mü? Bazen tahminlerimizde yanılırız. Atölyede bu durumların olasılık kullanarak ispatı yapılacaktır.

KONİGSBERG'İN 7 KÖPRÜSÜ

Königsberg'in yedi köprüsü graf teorisinin temelini oluşturan ve 18. yüzyılda Königsberg köprülerinden ilham alınarak ortaya atılan ünlü bir matematik problemidir. Konigsberg adlı 7 köprüden oluşan bir şehirde yaşadığınızı düşünün. Bu köprülerden sadece 1 kez geçerek evinize geri dönebilir misiniz? Basit gibi gözüken bu problem üzerine düşünüp bu ünlü problemi çözmeye çalışacağız.

BUFFON'IN İĞNESİ

Buffon'un iğne deneyi, 18. yüzyıl Fransız matematikçisi Buffon tarafından geliştirilen bir olasılık deneyidir. Deney, düzensiz bir zemin üzerine rastgele bırakılan bir iğnenin bu zemindeki çizgileri kaç defa kestiğini inceleyerek π(pi) sayısını tahmin etmeye dayanır. İğnenin uzunluğu ile çizgiler arasındaki uzaklık ilişkisi kullanılarak bunu göstermeye ve tahmin etmeye çalışacağız.

KATLA VE KES

Katlanmış bir kağıda tek bir düz kesim ile verilebilecek geometrik şekiller neler olabilir? Bu atölyede esim, katlama sayısı ve yöntemlerinin değişmesiyle elde edebileceğmiz yeni geometrik şekiller ve desenler üzerine tartışacağız. ''Kağıda çizerek tasvir edebildiğimiz her geometrik şekil veya desenin bu yöntemle elde edilmesi mümkün müdür?'', ''Elde etmek istediğimiz şekil için en az kaç kesim yapmamız gerekir?'' gibi soruların yanıtlarını arayacağız. Kağıt katlama-kesme sanatı ''kirigami'' tekniği ile popüler birkaç deseni ve atölye esnasında keyfi belirlediğiz geometrik şekilleri en az kesimle elde etmeye çalışacağız.

SPOR TURNUVALARININ MATEMATİĞİ

Spor dünyadaki en büyük eğlence sektörlerinden birisi. Futbol, basketbol, tenis, satranç veya espor gibi birçok farklı oyunların müsabakaları dünyanın her yerinde merakla takip ediliyor. Peki, bu müsabakaların fikstürleri nasıl oluşturuluyor ve arkasında yatan matematik nedir? Bu atölyede spor çizelgeleme hakkında konuşacağız. Bir lig usulü turnuvanın çizge renklendirme yöntemleriyle nasıl temsil edilebildiğini göreceğiz. Bir fikstür oluşturmanın neden zor bir problem olduğunu tartışacağız ve birlikte bir turnuva organize etmeye çalışacağız.

TÜMEVARIM YÖNTEMİ İLE İSPATLAR

Tümevarım, Antik Yunan düşünürü Aristoteles'in "indüksiyon" yöntemini temel alır. Zamanla, bilim ve felsefede gelişerek, 19. yüzyıl bilim insanlarından Francis Bacon ve John Stuart Mill'in katkılarıyla güçlenmiştir. 20. yüzyılda, bilim ve problem çözme süreçlerinde yaygın bir yaklaşım haline gelerek, bilim insanlarını somut delillere dayalı çıkarımlar yapmaya yönlendirmiştir. Tümevarım, genel prensiplerden spesifik sonuçlara ulaşma mantığıyla bilimsel yöntemin temel bir unsuru olmuştur. Bu atölyede de sorular ve tarihçesi üzerinden tümevarım kavramı incelenecektir.

MATEMATİK ZEKA DİLLERİ VE DÖRT İŞLEM

Çarpım tablosunu bir ses kaydı olarak değil bir oyunla temas halinde öğrenebilmiş olsaydık matematiğe bakış açımız nasıl olurdu? Somuttan soyuta hayal kurma becerilerimiz nasıl etkilenirdi? Hayallerimizin en sınırsız olduğu yaşlarda kümeler kuramının oyun ile deneyimsel yaklaşımı sayesinde matematikle tanışmış olsaydık aramızda hala ‘bunlar gerçek hayatta ne işimize yarayacak?’ sorusunu soran kimseler olur muydu? Matematik anlayışı bir kişinin zihinsel performansını, adalet duygusunu, dostluk-arkadaşlık kavrayışını, paylaşma iç güdüsünü nasıl geliştirir? Bu soruları ekip olarak uzun zamandır soruyor ve cevapların çok başarılı hikayelerle geldiğini görüyoruz… Yıllardır Ar-ge çalışmalarını yaptığımız oyunumuzu paylaşacağız.

DELİ BAYTAR

Atölyede birkaç senaryodan oluşan 3 adet makine ve 3 çeşit hayvan bulunmakta. Bu makinelerin girdi ve çıktıları da hayvanlardan oluşuyor. Örneğin bir makinenin girdisi balık, bize 1 fil ve 1 kedi çıktısı veriyor, aynı şekilde bu makineler tersine de çalışabiliyor. Öğrencilerin bu makineleri kullanarak istenilen hayvanları elde edip edemeyecekleri incelenecektir. Örneğin öğrenciye 1 balık,1 fil ve 1 kedi verildiğinde 4 kedi elde edebilir mi sorusu sorulacaktır.

OYUNLARIN TEORİSİ

Yüzyıllardır oynanan satrançta, nasıl hala bir en iyi strateji yok? Yoksa var da biz mi bulamadık? Acaba bir oyunu hiç oynamadan da kazanabilir miyiz? Sadece eğlenmek için değil, kazanmak için oynayanların teorisini öğrenmek ister misiniz? Bu atölyede kombinatorik oyun teorisinin temel kavramlarından ve baze genel stratejilerden bahsedeceğiz.

TOPOLOJİ 101

Bu atölyede topolojinin temel yapılarına odaklanarak katılımcılarla topolojide kullanılan temel kavramlar ve yapılar ile yolculuğa çıkacağız. Çeşitli modeller ile homotopi sınıfları, Euler karakteristiği, düğümler ve düğüm değişmezleri gibi çeşitli yapıları inceleyeceğiz.

TEMATİK KÖŞELER

KRİPTOLOJİ KÖŞESİ


Kriptoloji köşesi, şifreleme dünyasının kapılarını aralayacak, çeşitli şifreleme yöntemleri aracılığıyla iletişim kurarken geçmişten günümüze şifrelemenin inceliklerini keşfedeceğiz. Şifreleme konusunda temel kavramlardan başlayarak bazı metinleri şifreleyecek ve şifrelenmiş metinleri çözeceğiz.

ORİGAMİ KÖŞESİ


Matematik ve origami köşesi, kağıt katlama sanatının matematikle derinlemesine ilişkisini anlamaya odaklanacak. Origaminin sadece eğlenceli dünyasına bir giriş yapmakla kalmayacak, aynı zamanda matematiksel düşünme üzerindeki etkilerini derinlemesine hissetmemize olanak tanıyacak. Origami, soyut kavramların somut bir şekilde nasıl ifade edilebileceğini keşfetmemize yardımcı olarak matematikle olan bağlantısını gösterir.

SERGİLER

Matematik Sergileri


Geometry Daily


Maryam Mirzakhani


Mandala


SOSYAL

Yapboz

Yapboz köşemizde, yapbozun parçalarını birleştiren herkesin isimlerin minik bir kağıda yazarak kutumuza atmasını istiyoruz. Gün sonunda ise yapbozumuzun bitmiş halini kutudaki isimler arasında çekiliş yaparak anı olması adına hediye ediyoruz.

Kitap Değişimi

En sevdiğiniz kitabı, sizden sonra okuyacak olan kişi için, kitap hakkında küçük bir not ekleyerek getirin; en az onun kadar çok seveceğiniz başka bir kitapla değiştirin. Etkinlik boyunca kitaplığınızdaki en sevdiğiniz matematik kitabını kitap köşesine bırakıp başka bir kitapla değiştirebilirsiniz. Bu sayede en sevdiğiniz kitabı başka bir kişiyle tanıştırmış olurken siz de yeni bir kitap tanımış olacaksınız. Ayrıca bu köşede incelemek için birçok matematik kitabı bulacaksınız.

Pi Kurabiyesi

Matematik Günü'nde Pi sayısının büyüleyici dünyasını tatmak için lezzetli bir yolculuğa çıkıyoruz! Kurabiyeleri sindirmeye çalışırken atölyeleri gezerek matematiğin eğlenceli yönlerini irdeleyeceğiz.

Anı Defteri

Etkinliğimizde unutulmaz anılarınızı ölümsüzleştirmek için özel bir anı defteri bulunacak! Bu defter, etkinlik boyunca yaşadığınız deneyimleri, duyguları ve anıları kaydetmek için mükemmel bir fırsat sunuyor olacak. Bu anı defteriyle etkinliğimizi unutulmaz kılmaya hazır olun!

DAVETLİLER

Çatı Katı Matematik Müzesi



Eyüpsultan Belediyesi

Matematik Evi